Járműbérlés egyszerűen

11 milliárdot elcsaló bűnszervezet

Tolnából vezették.

Egy országos hálózatot kiépítő bűnözői kör több száz cégnek tette lehetővé milliárdok elsikkasztását.

A bűnszervezet tagjai az autóversenyzés kapcsán ismerkedtek meg egymással, majd zárt közösséget alkotva alapítottak cégeket, sportegyesületeket, mondta el Nagy Erzsébet pénzügyőr őrnagy, a bűnügyi igazgatóság osztályvezetője. A számlagyár többlépcsős hálózatként működött, a bűnszervezet által irányított cégháló hirdetési szolgáltatást kínált, azonban valós reklámtevékenységet nem végzett. A színlelt megállapodások alapján befolyó összegeket a láncolat erre kijelölt szereplői készpénzben felvették és jelentős részét (78-95 százalékát) visszajuttatták szerződőpartnereiknek. Mivel a szponzorok a reklámszolgáltatásról kaptak számlát, költségként elszámolhatták a pénzt. A visszakapott összeget viszont „zsebre rakták”, így milliós nagyságrendben tudtak sikkasztani saját cégeikből. A láncolat végén magánszemélyek is álltak, akiknek százmilliós, esetenként milliárdos megbízási díjakat fizettek ki. Ezeket az szja bevallásaikban ugyan feltüntették, de adót nem fizettek utánuk.

Nagyszabású bűnügy végére tett pontot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV ) Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága. Ennek eredményétől tartottak ma sajtótájékoztatót Pécsett. Színlelt reklámtevékenységgel csalt el több mint 11 milliárd forintot az a bűnszervezet, amelynek 75 tagja ellen javasolnak vádemelést a Baranya Megyei Főügyészségnek. Tóth Márk pénzügyőr alezredes, a bűnügyi igazgatóság vezetője azt hangsúlyozta, hogy a közvélemény tájékoztatása fontos része a NAV bűnügyi stratégiájának, mert ez üzenet a piac szereplőinek, és azoknak, akik letértek a törvényes útról. Az ügy felderítésére speciális nyomozócsoportot hoztak létre.

A céghálózat öt évig 2012 és 2016 között működött. Országos akció keretében, 2016 novemberében ütöttek rajtuk. A három napos akcióban 227 helyszínen 270 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt, mondta el Ludézer Zoltán, a dél-dunántúli bűnügyi igazgatóság igazgatóhelyettese. Ingatlan és ingó vagyont foglaltak le, üzletrészeket és bankszámlákat vettek zár alá. Ezek együttes értéke, a büntetőeljárás befejezéséhez közeledve megközelítette a másfél milliárd forintot. A gyanúsítottak négyszázmillió forintot fizettek be önként. Rendőrségi intézkedésre is szükség volt, mert az egyik házban kábítószert találtak, egy későbbi házkutatás kapcsán pedig kiderült, hogy egy kertben cannabis virít a konyhakerti és dísznövények között. A bűnszervezet két irányítóját a NAV speciális bevetési egysége fogta el, és további tizenkilenc gyanúsítottat is előállítottak. Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy a nyomozást megelőző munkában nagy szerepe volt az ellenőrzési szakterületen dolgozók színvonalas szakmai munkájának.

Szerző: RentEasy Iroda / 2019.05.09. / Forrás: automotor.hu

Béreljen nálunk járművet most!

Gyorsan és egyszerűen!

Hirdetések

Hirdessen Ön is nálunk gyorsan, egyszerűen, hatékonyan!

Olvasta már?

© 2015 - RentEasy.hu - all rights reserved - adószám: 24164133-2-43Handmade by: AppublicLap tetejéreOldaltérkép