Járműbérlés egyszerűen

Csalólebuktató rendszer

Súlyos hibák és meglepetések.

Két héttel a "Személyre szabható ügyintézési felületen" belül létrehozott Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) tesztüzemének indulása után elég jól kirajzolódott, hogy mire alkalmas és mire alkalmatlan a Belügyminisztérium új lakossági szolgáltatása. Ebben a cikkben összegyűjtöttem a saját, illetve olvasóink tapasztalatait, és igyekszem válaszokat adni néhány gyakran felmerülő kérdésre, hogy önök még könnyebben átlássák a közepesen felhasználóbarát rendszert.

December utolsó napjaiban, az állami tévé híradójában jelentették be először, hogy januártól új, ingyenes szolgáltatással segíti a használtautó-vásárlók életét a Belügyminisztérium. A több magyarországi autós adatbázis összefésülésével létrejövő Jármű Szolgáltatási Platform hivatalos startját ugyan csak 2019. első hónapjának végére vártuk, ám a nyilvános tesztüzem már január elején elkezdődött, így akinek van Ügyfélkapu-regisztrációja, az már két hete pötyögheti egymás után a rendszerbe a magyar rendszámokat, és várhatja az autók előéleti adatait.

A témáról először január 4-i cikkünkben olvashattak részletesen a Totalcaron és a belinkelt cikkben mutattuk meg a platform használatának lépéseit is. Leírtuk továbbá, hogy a Jármű Szolgáltatási Platformon nemcsak az autók korábbi műszaki vizsgákon rögzített kilométerszámláló-állásait követhetik vissza, de a lekérdezés eredményeit összesítő pdf-es adatlapon közölt linkekre kattintva megnézhetik a vizsgákon készített fényképeket, illetve rengeteg fotót találhatnak a korábbi eredetiségvizsgálatokról.

1. A magyar gépjármű-nyilvántartás nem az autók rendszámára épül, hanem az alvázszámra.

Az alvázszám többnyire az autó egész története során változatlan marad, azt hagyományos eszközökkel szinte lehetetlen eltávolítani, és általában indokolatlan is. A rendszám viszont változhat az idők során, ha a tulajdonos ezt kéri, ha kétszer elveszti valamelyiket, illetve akkor, ha egy korábban taxiként használt autó sárga alapszínű rendszámát a taxiüzem végén ismét fehér alapon fekete karakterekből álló, normál táblákra cserélik.

Ilyenkor nem csak az alapszín változik meg, hanem a három betűből és három számból álló karaktersor is, és ha eltávolítják a taxikra jellemző jelzéseket, például a Budapesten kötelező élénksárga fóliát, az autót már korábbi gazdája is nehezen fogja felismerni.

Amikor tízévesen lecserélnek egy fővárosi taxit, abban általában nem a magyar vevők számára még tolerálható 200 ezer kilométer körüli futásteljesítmény van, hanem ennek két-háromszorosa. Így az autó nagyon nehezen eladható. Itt van például a fentebb lévő képeken látható Mercedes E200 CDI. A 2008-as évjáratú autó éppen eladó. A hirdetése szerint 243 ezer kilométer van benne, ám ha hirdetési fotókon olvasható, P-vel kezdődő, tehát közelmúltban kiadott rendszám alapján ellenőrizzük az állami rendszerben kiderül, hogy már 2012-es első magyar műszaki vizsgáján is 312 ezer kilométerrel vett részt, majd 2018. január végén 614 ezer kilométerrel vizsgázott.

A rendszerből kinyert történeti adatok közt szerepel a taxihasználatra utaló másodlagos járműjelleg-besorolás ("Taxi"), de ha valaki csupán az autó mostani hirdetési fotóiból és szövegéből tájékozódik, biztosan nem fogja tudni, hogy nem egy decens családi autót lát, hanem egy több mint félmillió budapesti kilométeren át hajtott taxit.

JSZP Adatlap PNK791 20190109 122741-19

A másik taxis példa egy szintén 2008-as VW Tourané. Mivel a taxikat évente kell vizsgáztatni, pontosan követhető, hogy miként szaladt fel a 2012-ben rögzített 174 ezer kilométer 2017-re 479 ezerig, majd zuhant vissza 261 ezerre, amikor a Volkswagent visszaalakították magánhasználatra. Ezt az autót egy Facebook-csoportban hirdették, amikor olvasónk kiszúrta. Mindkét autón rendszámot cseréltek, ennek ellenére nem szakadt meg a történetük a nyilvántartásban.

2. Miért okádta a rendszer napokig az autótulajdonosok személyes adatait?

Különösen bizarr, amikor éppen az adatgazda Belügyminisztérium rendszerének tesztelésekor kerülnek nyilvánosságra személyes adatok, melyeket a GDPR (General Data Protection Regulation), vagyis az Európai uniós adatvédelmi rendelet értelmében ilyen lazán talán még maga a minisztérium sem közölhetne.

Szerző: RentEasy Iroda / 2019.01.17. / Forrás: totalcar.hu

Béreljen nálunk járművet most!

Gyorsan és egyszerűen!

Hirdetések

Hirdessen Ön is nálunk gyorsan, egyszerűen, hatékonyan!

Olvasta már?

© 2015 - RentEasy.hu - all rights reserved - adószám: 24164133-2-43Handmade by: AppublicLap tetejéreOldaltérkép