Járműbérlés egyszerűen

Tényleg hulladék a kis Tesla?

TESLA MODEL 3

A Párizsi Autószalonon feltűnően könnyű volt elmenni a Tesla standja mellett, részben mert a Jaguar-Land Rover, és a hihetetlenül hatalmas kínai GAC Művek fényes kiállítása mellett húzódott meg, erőteljes félhomályban. Három autót állítottak ki, kimerítve a teljes típuspalettát: S-X-3. Volt még egy Model 3, elkerítve, ahová nagyjából két percre voltak hajlandók néha egy-egy újságírót beengedni; úgy tűnt, inkább a vevőjelölteknek tartogatják.

Az észrevehetetlenség oka részben az is, hogy felszínesen rápillantva a Model 3 tök ugyanolyan, mint egy Model S, csak mintha 3 méterről távolabbról néznéd. A lökdösődős-sorban állós hájpnak már vége Európában is, pláne, hogy innen is van pár százezermegrendelésük. Őszintén: a Tesla-tulaj Musk amúgy is hajlamos volt bármilyen kritikát fake news-jellegű címkével elintézni, mint a nagyok. Akkor is, ha jogos volt.

Arra meg nincsenek rákényszerítve, hogy a sajtónál bevágódjanak: az USA piacán beindult a Model 3 kiszállítása, amely 613 százalékkal növelte eladásait, bár a béka segge alól könnyű százalékban nagyot nőni, viszont ha csak a személyautókat nézzük, bekerült a TOP10-be. A magyarázat egyszerű: végre érdemi mennyiséget képesek gyártani.

Ugyanakkor voltak hírek, miszerint a Model 3 minősége tragikus, olyan, mint a '90-es években a Kiák voltak. Így mikor harmadszor arra járva észleltem, hogy itt a típus, már nem hagytam ki. A standon inkább a kis alapterület miatt tűnt úgy, hogy nagy a tömeg, de a fényképeken látható fehér pólós srácok és lányok a Tesla ügynökei. Mindenkit megszólítottak, aki három másodpercnél tovább mélázott a kocsinál, és feltettek pár kérdést. Cserébe felkészültek voltak, a legtöbb kérdésre tudták a választ, szépen beszéltek angolul, pedig egyértelműen franciák – ez errefelé nem evidens. Vagyis a Tesla abból farag erényt, amit a mások sokszor rosszul csinálnak (nem kedvesek, hanem kissé fentről szólnak a fogyasztókhoz). A márkanevek szabadon ideképzelhetők.

A Model 3 tragikus minőségének hírét nehéz egy kiállításon csekkolni, mivel a példány, amit ide kirak egy épelméjű autógyártó, még akkor is tökéletes, ha a többi már a gyárkapuban szétesik. Ez persze nincs mindig így, láttunk már minden este zárhidat kalapáló kínai kiállítókat, leeső ezt-azt, a hosszú állásban megbolonduló elektronikát autókiállításon. A Tesla azonban nem volt ilyen.

Nézzük a karosszériát. Mindig kritikus pont a lemezek közötti illesztési hézag, ráadásul a Model 3 nem alumínium karosszériás, a költségek csökkentése érdekében. A struktúra szilárdságát háromféle minőségű acél adja, de bizonyos részeken, mint például a csomagtérpadló, a hozzá kapcsolódó hátsó lökhárítóval már alumínium. Az, hogy mágnes nem tapad az ajtókra és a csomagtérfedelekre, csak annyit jelent, hogy a burkolatok is, a tető kivételével alumíniumból készültek, szóval ha taxinak venné valaki, matricázni kell, nincs mese. A lökhárítók burkolata műanyag, ahogy más típusoknál is szokás.

Ugyanakkor az ütközésbiztonságról bóracél váznyúlványok, küszöbök és ajtókeretek gondoskodnak. A kocsi tömege így is 1600-1850 kiló (utóbbi a két motoros, sok akkus verzió), ami nem kevés, viszont ilyen hibrid karosszériát még nehezebb építeni, mintha simán acélból lenne. Bár nem is egyedülálló, a drágább BMW-k, Audik lényegesen több alumíniumot hordoznak a karosszériájukban.

Ennek ellenére a karosszéria illesztési hézagai teljesen egyenletesek, bár a Model 3 a lökhárítóinál nem vállalták azt, amit az Audi már 20 éve meg tudott csinálni: ott nincs hézag. A fedeleket, ajtókat kinyitva nincsenek ronda hegesztések, a fedeleket gázrugók nyitják, szóval az egész nagyon kulturált. A hátsó csomagtérfedél – mivel a kocsinak elöl-hátul csomagtartója van, a motorok nem hozzáférhetők – kompakt mechanizmussal nyílik, ami már a luxusautókból is kikopott, és hatalmas zsanérok csökkentik a rakteret még egy Mercedesen, Audin is.

 

Bérelj Tesla személyautót a Renteasy.hu oldalon keresztűl, és érezd ár a hangtalan száguldás örömét.

 


Galéria

Szerző: RentEasy Iroda / 2018.10.08. / Forrás: totalcar.hu

Béreljen nálunk járművet most!

Gyorsan és egyszerűen!

Hirdetések

Hirdessen Ön is nálunk gyorsan, egyszerűen, hatékonyan!

Olvasta már?

© 2015 - RentEasy.hu - all rights reserved - adószám: 24164133-2-14Készítette: impulseDesign StúdióLap tetejéreOldaltérkép