Járműbérlés egyszerűen

Új autó vagy használt?

Számold ki!

Mindenki felteszi magának a kérdést, hogy az új, vagy a használt autó éri-e meg jobban. A válasz nem egyszerű, mert mindkét választás mellett és ellen is szólnak érvek, ráadásul ezek egyénenként változnak. A Kiszámoló blog gazdája, Csernok Miklós nemcsak a döntéshez szükséges szempontokat vázolja fel, de a cikkbe ágyazott kalkulátorral is segít megválaszolni a nagy kérdést.

A legtöbb ember második legdrágább vagyontárgya az autója, az átlagos magyar háztartás bevételei ötödét-negyedét az autójára költi. A mai kérdésünk, hogy két autó közül a használtat vagy az újat érdemes-e megvenni. Pusztán anyagi szempontból egyértelmű, hogy az új autó magasabb ára és sokkal nagyobb értékvesztése miatt soha nem lesz gazdaságilag megtérülő befektetés.

Azonban ez csak az anyagi oldala. Most arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyivel drágább az új autó és neked megér-e ennyit. Ha tudod, hogy például havi 55 ezer forint különbség van egy új és egy nyolcéves használt fenntartási költsége között, ezt el tudod dönteni.

Az új autó előnyei

– Te választhatod ki az extrákat, a motorváltozatot, a karosszériaváltozatot és a színt, így a végeredmény pontosan olyan lesz, amilyet szeretnél, és nem kell kompromisszumot kötnöd a használtpiaci kínálat esetleges szűkössége miatt. Nem kell attól tartanod, hogy az általad elképzelt típus nem kapható használtan a számodra megfelelő motorral és automata váltóval, adott felszereltség mellett.

– Garancia, garanciális szerviz és ingyenes assistance-szolgáltatás az első néhány évben.

– Nagyobb megbízhatóság, kisebb esély a soron kívüli szervizre

– Jóval kisebb kockázat az ismert előélet miatt. Bár a kockázatok nagy része kiküszöbölhető, ha magyarországi, ismert előéletű használt autót veszel, és nem sajnálsz 15-20 ezer forintot egy alapos átvizsgálásra, illetve lekérdezed az állami rendszerből a korábban rögzített kilométeradatokat.

– Egy új autó olyan hasznos extrákat tartalmazhat, melyeket a használt autók még nem. Ilyenek például az új ütközést megelőző rendszerek, az adaptív fényszóró, vagy a sebességtartó elektronika.

– Nagyobb presztízs. Más kérdés, hogy erre tényleg szükséged van-e mondjuk a munkád miatt, vagy csak még nem nőttél ki a tinédzserkori bizonyítási kényszerből és az önértékelés hiányából származó versengésből.

– Ha új autót finanszíroztatsz, általában alacsonyabb kamatokra számíthatsz, mintha használtat – bár egy pénzügyileg tudatos ember soha nem vesz hitelből autót, csak addig nyújtózkodik, amíg a takarója ér. Az is hitelből való vásárlás, ha autót veszel készpénzért, ahelyett, hogy visszatörlesztenéd a lakáshiteledet a megtakarításaidból. Ezt majd ne felejtsd el a kalkulátor kitöltésénél.

A használt autó előnyei

– Sokkal több típusból és felszereltségből választhatsz. Felteheted magadnak a kérdést, hogy hároméves kisautót, vagy ötéves nagyobb és jobban felszerelt autót vegyél-e?

– A használtpiacon kapható modellek időzített bombái már napvilágra kerültek. Mára mindenki megtanulta, mennyibe kerül egy kettős tömegű lendkerék, egy turbó, vagy részecskeszűrő cseréje és sok motorverziót is érdemes nagy ívben elkerülni több márkánál. A most szalonban álló új autók egy része szintén tartogat ilyen kellemetlen típushibákat és extra költségeket az első tulajdonosoknak.

– Rengeteg extrát fillérekért megkapsz egy használt autóban, olyanokat is, amelyekért újonnan nem lenne szíved annyit kifizetni, amennyit kérnek érte.

– Jobban alszol, ha használt autód van. Kevésbé aggódsz, hogy ellopják, meghúzzák a parkolóban, vagy a gyerek összekeni a kárpitot.

– A használt autó sokszor kevésbé feltűnő, ez gyakran nagy előny.

– Nem feltétlen kell garázst fenntartanod a használt autóhoz, esetleg a cascót is megúszod, mert ennyi kockázatot be tudsz vállalni a megtakarításaidból is.

Mielőtt rátérnénk a kalkulátorra, ideteszem ezt a videót, melyből kiderül honnan tudod meg, ha túl drága autót akarsz venni

Ennyi bevezető után erre találjátok a kalkulátor letölthető változatát, ha a beágyazott verzió valamiért nem volna megfelelő. Használjátok egészséggel! Ja és még egy fontos megjegyzés: ez egy k-a-l-k-u-l-á-t-o-r . Ez a szó azt jelenti, hogy a saját adataiddal töltsd ki, ne az előre beírt adatokon lovagolj. Azok csak azért vannak ott, hogy legyen egy minta a szemed előtt, mielőtt nekilátsz az őszinte számolásnak.

Használt autó csak új autóból lesz. Minket ezúttal nem az érdekel, hogy más milyen autót vegyen, hanem az, hogy neked mi a legjobb választás. Azzal is tisztában vagyunk, hogy sok ember számára nem eldöntendő kérdés, hogy használt vagy új autót vásároljon-e, mert az előbbire egyáltalán nincs pénze. A kalkulációt ettől függetlenül mindenkinek érdemes elvégeznie, mert az élethelyzetek változnak és mindenki szeretne tisztán látni az autóvásárlás fontos kérdéseiben.

 

 

 


Szerző: RentEasy Iroda / 2018.03.02. / Forrás: totalcar.hu

Béreljen nálunk járművet most!

Gyorsan és egyszerűen!

Hirdetések

Hirdessen Ön is nálunk gyorsan, egyszerűen, hatékonyan!

Olvasta már?

© 2015 - RentEasy.hu - all rights reserved - adószám: 24164133-2-43Handmade by: AppublicLap tetejéreOldaltérkép