Járműbérlés egyszerűen

Elon Musk ma kilövi a Tesláját az űrbe!

Mi ez az őrültség?

Megígérte, megteszi. Floridai idő szerint 13:30-kor, azaz nálunk este 19:30-kor Elon Musk SpaceX-e az őrület pályájára állítja az űrkutatást: felültettek egy meggyvörös Tesla Roadstert három bivaly rakéta tetejére, hogy közel 23 ezer kN-nal ellőjjék egész a Marsig. Összeszedtük néhány pontban a tudnivalókat az esti őrülethez; plusz jön majd ide élő stream a kilövésről, ha itt az ideje. Addig is mindenekelőtt nézd meg ezt a libabőröztető animációt arról, hogy néz ki majd a menet, ha minden simán megy az este.
  • Mi az a SpaceX? A Tesla-tulaj Elon Musk nem egy unatkozó srác, sok más mellett alapított egy űrkutatási vállalatot még 2002-ben. Ez lenne a SpaceX, ami egy ideje már sikerrel szolgálja ki a Nemzetközi Űrállomást és állít pályára műholdakat, de a legnagyobb céljuk bevallottan a mielőbbi emberes Mars-utazás. Annak egy nagyon fontos lépése lesz a Falcon Heavy első kilövése ma este.
  • És mi az a Falcon Heavy? A SpaceX saját hordozórakétája, lényegében három Falcon-9-es rakéta egybepakolva. A Falcon-9-eseket használja a SpaceX évek óta űrszállítmányozáshoz alacsony Föld körüli pályán, de a Mars-utazáshoz már kevés a 7600 kN tolóerő. A Falcon Heavy gerince egy nagyobb, több fokozatú 9-es, amihez két oldalról egy-egy kisebb Falcon-9-est kapcsolnak. Ezek együttes ereje 22 819 kN, amivel már képes lenne 16,8 tonna szállítmányt eljuttatni a Marsig. A Saturn V-ös holdrakéták óta a legerősebb szerkezet, amivel az űrbe megyünk. Ha olvasnál még róla, az Index tartalmas cikkében megteheted.
  • Minek ide a Tesla? Mert Musk egy marketingzseni, mi másért?! Ha ilyen erőseket nem is, rakétákat azért sűrűn lőnek az űrbe, de valahogy nem üti meg az átlag ember ingerküszöbét a téma. Az űrversenynek már ötven éve, manapság nem része a közbeszédnek az űrkutatás/űrutazás. Előttünk van viszont a Mars kolonizálása, Musk pedig a jelek szerint mindent bevet, hogy abból téma legyen.
  • De mit csinál majd az autó? Hát elmegy a Marsig. Na nem úgy, ahogy a fenti animációban látni. A Roadstert valójában elliptikus Nap körüli pályára szeretnék állítani, amely pálya egy távoli szakaszán érinti a Mars pályáját is. Ezzel akarják tesztelni/igazolni, hogy a hordozórakéta használható lesz Mars-utazásra.
  • Ott áll már a Roadster a rakéta tetején? Aha. Musk már december végén posztolt képeket arról, hogyan rögzítik Tesláját a hordozótérben. Az ilyen tesztutakon általában betont vagy ahhoz hasonlóan egyszerű teherszimulátorokat szoktak vinni, de a Roadsternél meg kellett oldani valahogy, hogy az utolsó szakasz után ügyesen leváljon az autó a hordozóról – akár egy űrszállítmánynál. Erről még nem sokat árultak el, de ezen a friss képen már látni Starmant, a szkafanderes bábut, aki az autóval együtt megy majd a sötét, hideg űrbe.
  • Hol van ez az egész? Az űrkutatás legszentebb földi pontján, a floridai Kennedy Űrközpontban, Cape Canaveralen. Azon belül is a 39A nevű startállásról indítják majd a Falcon Heavy-t, ugyanarról a kilövő állásról, ahonnan az Apollo-11 elindult a Holdra 1969-ben.

Galéria

Szerző: RentEasy Iroda / 2018.02.06. / Forrás: totalcar.hu

Béreljen nálunk járművet most!

Gyorsan és egyszerűen!

Hirdetések

Hirdessen Ön is nálunk gyorsan, egyszerűen, hatékonyan!

Olvasta már?

© 2015 - RentEasy.hu - all rights reserved - adószám: 24164133-2-14Készítette: impulseDesign StúdióLap tetejéreOldaltérkép