Járműbérlés egyszerűen

Teljesen önjáró autókat ígér a Ford

Napjaink slágertémája az önvezető autó, így a Ford sem maradhat ki az ígéretcunamiból.

Napjaink slágertémája az önvezető autó, így a Ford sem maradhat ki az ígéretcunamiból. Mark Fields vezérigazgató ismertette, mit szeretnének elérni a jövőben ezen a területen. A terv ambiciózus, bár egyelőre megjósolhatatlan, hogy mit tudnak belőle megvalósítani.

Fields azt ígérte, öt év múlva tömeggyártásban lesznek az első önvezető Ford személyautók, amelyekben sem kormány, sem pedál nem lesz már. A terv szerint ezek a járművek nem eladásra készülnek: kifejezetten autómegosztó szolgáltatások alapjának szánják a technológiát, de arra számítanak, hogy az ilyen cégek terjedésével egyre több efféle, önvezető járműre lesz szükség. Az elképzelés logikus, hisz az autómegosztó szolgáltatások legnagyobb hibája jelenleg az, hogy a szolgáltatás csak egy meglevő autófelvevő és autóleadó pont között működik. Önvezető járművel viszont bárhonnan bárhova el lehet jutni, a kiállást és a visszautat az autó maga oldja meg.

A Ford rendszerének egyik alapja a lézeres szenzorokat fejlesztő Velodyne fejlesztőmunkája, illetve a Civil Maps nevű cég háromdimenziós térkép-rendszere. Az autógyártó mindkét vállalatban részvényes, a Velodyne-ben 75 millió dollárért vásároltak részesedést. Ezen felül saját fejlesztési kapacitását is megduplázza a Ford a Szilícium-völgyben: 260 dolgozót foglalkoztatnak a régióban, akik nagyrészt szintén az önvezető rendszer fejlesztésén munkálkodnak majd.

Mára persze majdnem minden gyártó dolgozik hasonló megoldásokon, sőt, több cég már kínál is többé-kevésbé önvezetésre képes járműveket. A Ford megközelítése ezekétől annyiban tér el, hogy a cég rögtön kész, sofőr és kezelőszervek nélküli autót szeretne bemutatni. Ez egyfelől biztonsági játék, hisz ha a következő öt évben kiderül, hogy az autonóm jármű mégsem jelent akkora üzleti lehetőséget, akkor viszonylag egyszerű lesz kihátrálni a dologból. Másrészt ezzel kikerülhetik azt a kényelmetlen fázist, amelyen most épp a Tesla próbál átvergődni: amikor a fél-önvezető autóval óhatatlanul előforduló balesetekre kell nap mint nap magyarázatot adni.

A Renteasy.hu alig várja, hogy nálunk is elérhető legyen az önjáró autó, amit bérelni lehet.


Szerző: RentEasy Iroda / 2016.08.18. / Forrás: totalcar.hu

Béreljen nálunk járművet most!

Gyorsan és egyszerűen!

Hirdetések

Hirdessen Ön is nálunk gyorsan, egyszerűen, hatékonyan!

Olvasta már?

© 2015 - RentEasy.hu - all rights reserved - adószám: 24164133-2-14Készítette: impulseDesign StúdióLap tetejéreOldaltérkép