Járműbérlés egyszerűen

Forgalomba állt hazánk legnagyobb környezetbarát buszflottája

Miskolcon forgalomba áll Magyarország legnagyobb környezetbarát buszflottája.

A borsodi megyeszékhely a zöld beruházási program keretében 75 darab új, sűrített földgázzal (CNG) hajtott autóbuszt vásárolt, melyek a régi, környezetszennyező buszokat váltják le. A flotta forgalomba állítását új CNG-kút átadása előzte meg, mely a térség legnagyobb ilyen jellegű töltőállomása.

A klímavédelem és a szállópor koncentráció csökkentését célzó kormányzati intézkedés eredményeként, a CNG-autóbuszok megvásárláshoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a CO2-kvóta bevételből támogatta az autóbuszok beszerzését. Ennek köszönhetően lehetővé vált Miskolcon a 40 szóló és 35 darab csuklós, teljes mértékben akadálymentesített autóbusz közbeszerzéssel történő beszerzése.

A Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. az autóbuszok üzemeltetéséhez saját kompresszor-állomást telepített. A Szondy György utca 1. szám alatt található új CNG-kút 1660 Nm3/h névleges kapacitással és együttesen 2490 köbméter/óra beépített teljesítménnyel rendelkezik. Az új CNG-töltőállomáson két sávban akár személyautók és teherjárművek is tankolhatnak sűrített földgázt, míg az autóbuszok töltésére hat elkülönített sáv áll rendelkezésre. A beépített rendkívüli kapacitásnak köszönhetően egy autóbusz napi üzemanyag utántöltésére mindössze 6-7 perc töltési idő elegendő, ami a dízeles tankolással azonos sebességet eredményez.

„A saját töltőállomásnak köszönhetően az MVK egyedülállóan kedvező feltételekkel üzemeltetheti majd buszflottáját, amely még a mostani alacsony gázolajárhoz képest is jelentős megtakarítást eredményez, valamint jó előre tervezhető üzemeltetési költségeket teremt a társaság számára” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke.

A LNG és a CNG töltőhálózat hazánkban is jelentős fejlődés előtt áll.  Elindult ugyanis a PAN-LNG Projekt, melynek köszönhetően Magyarország becsatlakozhat az európai LNG-hálózatba is. A projekt keretében legalább öt – a távolsági áruszállítást épp úgy, mint a helyi közlekedést kiszolgáló – cseppfolyósított és sűrített földgázt kínáló töltőállomás létesülhet 2017-ig hazánkban, 85 százalékos uniós támogatással. Mint ismeretes az Európai Unió 2020-ra szeretné megteremteni a tagállamokban egységesen, a jelentős károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében a szükséges alternatív üzemanyag töltő infrastruktúrát.


Szerző: Székely András / 2016.03.07. / Forrás: autoblog.hu

Béreljen nálunk járművet most!

Gyorsan és egyszerűen!

Hirdetések

Hirdessen Ön is nálunk gyorsan, egyszerűen, hatékonyan!

Olvasta már?

© 2015 - RentEasy.hu - all rights reserved - adószám: 24164133-2-43Handmade by: AppublicLap tetejéreOldaltérkép